Dan Salam Sejahtera!
Untuk bulan ramdhan yang bakal tiba beberapa hari lagi. Disini kami ingin kongsikan Resepi enak masakan Itik dari click ----> Air Tangan Orang Rumah Bapak
Sebelum itu, Jom dapatkan itik segar di Habaroya Ent!
Sila hubungi untuk keterangan harga!
Petua Melembutkan Daging Itik & Kari Itik Ramadan
Resepi Kari Itik
Bahan-bahan:
1 ekor itik
(dipotong 16 bahagian dan direbus dalam periuk bersama lima kepingan NENAS -potong kulit- selama 40 minit atau hingga daging empuk - saya rebus semua walaupun yang dimasak hanya separuh bahagian, separuh lagi cadang nak masak rendang)
Bahan rempah :(utk tumis)
1 ekor itik
(dipotong 16 bahagian dan direbus dalam periuk bersama lima kepingan NENAS -potong kulit- selama 40 minit atau hingga daging empuk - saya rebus semua walaupun yang dimasak hanya separuh bahagian, separuh lagi cadang nak masak rendang)
Bahan rempah :(utk tumis)
- 1 inci kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- 3 biji bunga cengkih
- 2 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- sehiris lengkuas
- 4 sudu besar serbuk kari (saya campurkan 1 sb kari ikan + 3 sb kari daging)*
- 2 sudu besar serbuk cili (kalau nak lagi pedas, terpulang)*
- (serbuk kari dan serbuk cili dibancuh bersama dengan air asam jawa dan dijadikan pes)
- 3 biji kentang - dipotong baji (saya goreng separa masak)
- 2 cawan santan + 1 cawan air
- 2 sudu kerisik
- Beberapa helai daun kari
- Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
Cara menyediakannya:
- Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis dan daun kari. Apabila naik bau, masukkan bahan kisar. Masak hingga kekuningan.
- Masukkan pes kari dan masak hingga naik minyak. Kemudian, masukkan kentang yang telah digoreng tadi dan itik yang telah ditoskan airnya. Biarkan seketika.
- Masukkan santan dan sebuk perasa. Kemudian masukkan garam dan gula. Apabila daging dan kentang telah empuk, masukkan kerisik. Biarkan mendidih seketika dan tutup api. Siap.
No comments:
Post a Comment